Dossier Terreurdreiging

Wetstraat 16 wordt beter beveiligd

De Wetstraat 16, het kantoor van de premier, wordt momenteel verbouwd uit veiligheidsoverwegingen. Dat schrijft Newsmonkey en is bevestigd aan VTM NIEUWS.

Samen met andere regeringsgebouwen staat de Zestien op de lijst van mogelijke terreurdoelwitten. De verbouwingen moeten een betere beveiliging mogelijk maken. "Er zijn inderdaad werken bezig aan de Zestien. Onder andere ook om de beveiliging aan te scherpen", zo bevestigt woordvoerder Barend Leyts aan Newsmonkey.

Auditrapport
In november kreeg de premier al een verontrustend auditrapport over de belabberde beveiliging van zijn kantoor in de Wetstraat 16 en van zijn ambtswoning aan de Lambertmontstraat. Mensen met kwade bedoelingen zouden veel te makkelijk kunnen binnendringen.

"Het kon niet uitblijven"
Het kon niet uitblijven, zegt veiligheidsexpert Brice De Ruyver. Sinds de aanslagen zijn er heel concrete bedreigingen geweest aan het adres van de eerste minister en de regering. In het buitenland zijn regeringsgebouwen nog veel beter beveiligd, zoals het Elysée in Parijs of Downing Street 10 in Londen. Daar staan ofwel hoge muren rond, of de hele buurt rond het gebouw wordt hermetisch afgesloten.