"Knokke-le-Zatte? Wij controleren gericht"

Aan de kust worden dubbel zoveel bestuurders betrapt als in de rest van het land. Vooral in Knokke is het erg gesteld: daar wordt een op de vier bestuurders betrapt. Voor sommigen is Knokke-le-Zoute eerder Knokke-le-Zatte geworden. Maar volgens burgemeester Lippens is er gewoon een grote pakkans door de gerichte controles in Knokke. 

Opvallend meer dronken mensen nemen aan de kust plaats achter het stuur. Dat blijkt uit cijfers van de BOB-zomercampagne. Onder meer in Blankenberge en Nieuwpoort loopt een op de acht gecontroleerde bestuurders tegen de lamp, aan de volledige westkust is dat ongeveer 7,2 procent en in Damme/Knokke-Heist zelfs bijna een op de vier. 

Maar de verschillende politiezones aan de kust vragen de tussentijdse cijfers van de BOB-campagne voorzichtig te analyseren. "Het is een verkeerde oefening om deze cijfers met andere te vergelijken. Ook vergelijken met de BOB-wintercampagne is appels met peren vergelijken. In de zomer organiseren wij geen grote acties zoals in de winter. Dan testen we ruim honderd bestuurders in één actie met ons samplingtoestel. Nu werken we meer steekproefgewijs en met gerichte controles."

Soortgelijk verhaal in Damme/Knokke-Heist. Daar zien ze het resultaat van kleine, gerichte acties enerzijds. Anderzijds hebben de patrouilles extra oog voor risicovol of onaangepast rijgedrag. “Wij controleren veel gerichter. In de plaats drie uur langs de weg alcoholcontroles uit te voeren, rijden we gericht rond en kijken we waar er meer mensen kunnen zijn met een glaasje te veel op”, aldus Leopold graaf Lippens, burgemeester van Knokke.

Grote controles hebben volgens de politiezone geen meerwaarde, onder meer door sociale media, vandaar die actievere rol voor de agenten.