Leven in België wordt te snel te duur

Het dagelijkse leven in België wordt veel sneller duurder dan in onze buurlanden. Dat jaagt ons en de bedrijven op kosten, want de lonen stijgen mee met de inflatie. Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) laat nu onderzoeken waarom de prijzen bij ons sneller stijgen. Voor een aantal zaken ligt dat nochtans voor de hand: het komt door extra taksen van de regering zelf.

Wat Peeters vooral zorgen baart, is de stijging van de prijzen voor diensten, zoals in cafés en restaurants en voor telecommunicatie. Die 'diensteninflatie' is in België al 31 maanden hoger dan 2 procent. "Dat is systematisch hoger dan in het eurogebied en hoger dan het gemiddelde van onze drie buurlanden sinds oktober 2011", zegt Peeters.

En dat is volgens de minister een gevaar. Want het tast de koopkracht aan van de mensen en de concurrentiekracht van bedrijven.

Onderzoek
De overheidsdienst Economie moet nu samen met de Nationale Bank, het Planbureau, het Prijzenobservatorium en de Raad voor de Mededinging, onderzoeken waarom de prijzen voor diensten in ons land sterker stijgen dan in onze buurlanden.

Heeft dat te maken met de methode van meten? Is het een gevolg van maatregelen van de regering zelf? Of heeft de hoge inflatie te maken met een gebrek aan concurrentie? Het zijn allemaal vragen waar Peeters antwoorden op wil. Die moeten volgen in een tussentijds rapport in november en in een definitief rapport in het voorjaar van 2017.

"Prijsstijging perfect geoorloofd"

Telenet zegt dat de prijsstijging van 60% waar Kris Peeters het over heeft, alleen geldt voor klanten die meer bellen dan hun contract toelaat. Dat zouden er maar heel weinig zijn en verder zijn de prijsstijgingen perfect geoorloofd, vinden zij.