Zo wil kust peuken van strand weren

De provincie West-Vlaanderen wil het aantal peuken op het strand fors terugdringen en verdeelt daarvoor 50.000 gratis strandasbakjes. Ze werkt daarvoor samen met provinciebedrijf Westtoer en Eneco Clean Beach Cup. 

"Een propere kust blijft het belangrijkste voor toeristen, blijkt uit een rondvraag", zegt eerste gedeputeerde van West-Vlaanderen Guido Decorte (CD&V). "Hoeveel peuken er op het strand liggen, is niet te tellen. Er is ooit een monitoring geweest, maar die is gestaakt omdat er gewoon te veel peuken op het strand lagen."

Frietzakje
"Wereldwijd zijn peuken het meest gevonden afvalitem op de stranden. Daarom slaan de provincie, Westtoer en de Eneco Clean Beach Cup de handen ineen. Er zijn 50.000 handige, wegwerpasbakjes gemaakt die over de tien kustgemeenten verdeeld zullen worden. Het gaat om kaartjes die als een soort frietzakje kunnen geplooid worden met de slogan 'Een betere band met een proper strand' op.

Sensibiliseren
Uiteraard hopen de partners op een goed resultaat maar ze willen ook sensibiliseren. "We rekenen ook op de verdraagzaamheid tussen rokers en niet-rokers. We blijven erbij: de kust is geen vragende partij voor een rookvrij strand. Liever sensibiliseren dan de toeristen een regeltje opleggen", aldus gedeputeerde voor Toerisme Franky De Block (sp.a)

De strandasbakjes zijn gemaakt uit karton en kunnen een tiental sigarettenpeuken bevatten. Na gebruik mogen ze gewoon de vuilbak in.