Met deze brief neemt Chiro afscheid van Charlien

"Je vertrok je droomreis, de ene na de andere. Nu kan je de zwaluwen achterna vliegen en surfen op de wolken", dat schrijft de leiding van Chiro Liebel in Erpe-Mere in een open afscheidsbrief aan oud-leidster Charlien De Swaef (24). Zij kwam zaterdagavond samen met twee vriendinnen om bij een verkeersongeval in de Salar de Uyuni, de bekende zoutvlakte in het zuidwesten van Bolivia. De leiding en oud-leiding van de Chiro schrijven hoe hard ze de 'eeuwig enthousiaste' Charlien gaan missen.

"We troosten ons met alle herinneringen en je vele stoten op zondagen en daarbuiten", staat er te lezen in de brief die de leiding en oud-leiding van Chiro Liebel gisterenavond samen schreven. “We zijn gisteravond met leiding en oud-leiding samen gekomen op de Chiro om Charlien te herdenken”, vertelt Lien De Man van Chiro Liebel aan VTM NIEUWS. “We hebben samen de brief geschreven zodat we als groep op dit verschrikkelijke nieuws konden reageren en niet allemaal individueel.”

Chirokamp
Voor de leiding, die zondag terugkeerde van een leuk Chirokamp, sloeg het nieuws in als een bom. “Charlien was sinds twee jaar geen leidster meer, maar we zagen elkaar nog heel vaak”, vertelt Lien De Man. “Vrijdag hebben we ons jaarlijks evenement in het dorp van Erpe-Mere. Daar zal een herdenkingsmuur worden geplaatst waar iedereen een boodschap voor Charlien of haar ouders kan noteren.”

Ook via e-mail kunnen mensen een boodschap achterlaten. “Iedereen in onze leidingsploeg heeft een persoonlijk e-mailadres. We hebben dat van Charlien opnieuw geactiveerd. We zullen al deze reacties samen met de herdenkingsmuur overhandigen aan haar ouders.” Alle info daarover staat op de website van de Chiro. 

Wake
De chirogroep wil graag voor alle leden en sympathisanten een wake organiseren om hun oud-leidster te herdenken, maar het is nog niet duidelijk wanneer deze precies zal doorgaan.

Dit is de integrale brief:

Liefste Charlien,

We zitten hier samen op onze Chirolokalen in stilte met een kriekje en een sigarenkoekje. In 2011 kwam je de leidingsploeg versterken. Iedereen was direct verkocht aan je enthousiasme, heerlijke lach en ongelofelijke inzet. 3 jaar lang heb je ons vermaakt met de beste autolessen, enorme action painting, bbq's zonder kolen en voetballen zonder bal.

Af en toe werd de drang naar het reizen te groot en trok je er op uit. Eenmaal het afscheid bij Liebel gevallen was, nam je je trekrugzak en vertrok je op droomreis, de ene na de andere. Nu kan je de zwaluwen achterna vliegen en surfen op de wolken. We troosten ons met alle herinneringen en je vele stoten op zondagen en daarbuiten.

Veel te vroeg blijven we nu met een leeg plaatsje achter aan onze tafel op het Liebellekesfeest. Dank je wel voor zoveel; once a Liebel, always a Liebel! Je lach blijft gebrandmerkt in ons Chirohart. Voortaan zal elk kampvuur nog meer schitteren.

Heel veel liefs, de bende van Liebel!