Waasland kreunt onder wespenplaag

De inwoners van het Waasland hebben de laatste dagen te kampen met een grote wespenplaag. De brandweer kreeg in minder dan een week tijd 260 meldingen van wespennesten.

“Sinds vorige week worden brandweerlui elke dag op pad gestuurd om wespennesten te verwijderen. Het gaat om een echte plaag: in vier dagen tijd kregen we maar liefst 200 meldingen binnen van nesten”, zegt Jolien Van Damme, woordvoerder van de Hulpverleningszone Waasland aan VTM NIEUWS. “Omdat het wat minder warm is, zijn er vandaag in vergelijking met vorige week iets minder meldingen binnengekomen, maar de brandweer heeft nog steeds de handen vol.”

“We vragen de inwoners om zoveel mogelijk melding te maken via ons e-loket en het formulier in te vullen”, zegt Van Damme. Het verwijderen van een nest kost 40 tot 80 euro. “Maar als het om een dringende interventie gaat, waarbij het wespennest op minder dan 3 meter van het huis hangt, komt de brandweer gratis langs.”

Sinds vorige week zijn in het Waasland in totaal tussen de 250 en 300 wespennesten verwijderd. Waarom vooral die regio te kampen heeft met een plaag is niet duidelijk. De zachte winter zit er wel voor iets tussen: veel wespen konden overleven en er komen er telkens nieuwe bij. De nesten duiken ook steeds vroeger op en zijn langer actief.

Enkele tips om wespen toch op een afstand te houden

  • Dek zoveel mogelijk voeding en andere keukenspullen af
  • Hou ramen en deuren gesloten, of gebruik een insectenraam
  • Van kruidnagel en gemalen koffie houden wespen niét, strooi of zet kleine hoeveelheden rond je huis
  • Dood geen wesp in de buurt van een nest