Slechte zomer? Dat valt best mee

Het lijkt misschien niet zo, maar de voorbije maand juli gaat op weergebied de annalen in als een maand met doorsnee waarden. De gemiddelde temperatuur en de neerslag waren normaal. Enkel het aantal onweersdagen bleef opvallend laag, zegt het KMI.

De gemiddelde temperatuur in Ukkel bedroeg in juli 18,3 graden Celsius en bleef daarmee lichtjes onder de normale waarde. De gemiddelde maximumtemperatuur viel een halve graad terug, al lag de minimumtemperatuur dan weer net iets hoger dan de normale waarde.

Achter de gemiddeldes gaan opvallende schommelingen schuil: op 15 juli daalde het kwik tot bijna 9 graden, terwijl de temperatuur vijf dagen later opliep tot 31,6 graden. In totaal scheen de zon bijna 180 uur. Dat is ongeveer 21 uur minder dan normaal. 

Minder regen, opvallend minder onweer
In juli regende het ook minder dan gemiddeld, al zijn de cijfers volgens het KMI zeker niet abnormaal. De regenval liet zich in juli wel voornamelijk voelen in de streek tussen Rochefort en Bièvre in de provincie Namen en het oosten van de provincie Vlaams-Brabant.

Bij het aantal onweersdagen werden wel opvallende cijfers gemeten. Ons land telde in juli slechts acht onweersdagen. Het KMI noemt dat "zeer abnormaal" weinig, want het gebeurt maar om de tien à dertig jaar.

Zonnig weekend op komst
De maand augustus is niet meteen zonnig ingezet, al blijft het vandaag wel meestal droog met afwisselend opklaringen en wolken. In het noorden van het land is een plaatselijke bui niet uitgesloten. Tot vrijdag blijft het weer kwakkelen, met perioden van regen en kans op onweer.

Van zaterdag tot maandag blijft het wel droog en wordt het meestal zonnig. Het wordt ook opnieuw warmer met maxima rond 25 graden.