Uw stroom werd dit jaar €286 duurder

De gemiddelde jaarfactuur voor elektriciteit voor een gemiddeld gezin in Vlaanderen is in één jaar tijd 286 euro duurder geworden. Dat blijkt uit het verslag van het Prijzenobservatorium. In Brussel en Wallonië is er sprake van een toename van respectievelijk 41 en 91 euro in één jaar tijd.

De reden: afschaffing van de gratis elektriciteit, de btw-verhoging en de Vlaamse energieheffing, bij velen beter bekend als de 'Turteltaks'. Daardoor stijgt de elektriciteitsprijs en dat is ook de voornaamste reden waarom de inflatie in ons land gestegen is. Dat wil zeggen dat het leven in Vlaanderen duurder geworden is, hoewel de prijzen van de meeste andere producten niet gestegen zijn.

Verschil per regio
Voor een gemiddeld gezin in Vlaanderen (jaarconsumptie van 3.500 kWh bij een enkelvoudig tarief) steeg de factuur met 286 euro, tot 1.022 euro. Er bestaan echter grote verschillen tussen de regio's. In Brussel en Wallonië kwam er geen extra energieheffing of btw-verhoging. Daar bedroeg de jaarfactuur voor een gemiddeld gezin het afgelopen kwartaal respectievelijk 704 euro en 868 euro, dat is een toename met 41 euro en 91 euro in één jaar tijd.

Buurlanden
"Het inflatieverschil met de voornaamste buurlanden was voornamelijk voor elektriciteit zeer groot", zegt Peter Van Herreweghe, adviseur-generaal bij het Prijzenobservatorium. "Die kwam gemiddeld uit op 0,7 procent in onze voornaamste buurlanden en op 40,6 procent in België." Voor motorbrandstoffen en mazout waren er dan weer prijsdalingen (-10,2 procent en -26,0 procent) als gevolg van de terugval van de olieprijs.

Elektriciteit is bij ons nu duurder dan in bijna al onze buurlanden. Dat zegt Test-Aankoop. Dat we het nu zo hard voelen in onze portemonnee, komt doordat alle maatregelen van de verschillende regeringen nu volop in werking zijn.