Derde meer 'ongevaldoden' door jongeren

In het eerste trimester van 2016 is het aantal doden bij ongevallen met jonge chauffeurs met 37 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder, schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen vandaag. "Ze onderschatten het gevaar op de weg en overschatten hun rijvaardigheden", zegt het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid, BIVV.

Zesentwintig mensen kwam in het eerste trimester van dit jaar om het leven in een ongeval waarbij een jonge chauffeur betrokken was. Vorig jaar waren er dat slechts 19. Dat is een stijging met meer dan een derde. "In de leeftijdsgroep van 18 tot 25 jaar is het aantal letselongevallen gedaald met 6 procent, maar het aantal ongevallen met dodelijke afloop is sterk gestegen", zegt Karin Genoe van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). 

"Dat komt omdat ze het gevaar op de weg onderschatten en hun eigen kunnen overschatten. Verder sensibiliseren en controleren en een strenge rijopleiding met aandacht voor risicoanalyse zijn de enige manieren om het aantal verkeersdoden naar omlaag te krijgen", aldus Genoe.

Nieuw rijexamen
Enkele weken geleden stelde minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) nog zijn plannen voor een vernieuwd rijexamen voor, dat het veel moeilijker moet maken voor jonge bestuurders. "Er komt onder meer een moeilijkere, uitgebreide theoretische proef, bestuurders worden op meer manoeuvres getest en er komt een terugkomdag", klonk het toen.

Het verkeer heeft afgelopen weekend in ons land overigens vijf levens geëist. Dat gebeurde bij drie ongelukken, en telkens werden die veroorzaakt door jonge bestuurders.

Bekijk ook: