Belfius en KBC overleven stresstest

De twee Belgische systemische banken Belfius en KBC Bank hebben de stresstest van de Europese Bankenautoriteit (EBA) goed doorstaan. Uit hun resultaten blijkt dat hun schokbestendigheid verbeterd is sinds 2014. Dat meldt de Nationale Bank (NBB) na bekendmaking van de resultaten van de test. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) reageert tevreden.

In een persbericht zegt van Overtveldt dat hij "met genoegen" vaststelt dat de twee banken "uitstekend" scoren. "Het doorgedreven herstructureringsbeleid dat deze banken gevoerd hebben, werpt duidelijk zijn vruchten af", zegt hij. "Dat is goed nieuws voor de economie als geheel. Een sterke economie kan niet zonder een gezonde financiële sector."

Toch ziet de minister ook redenen voor waakzaamheid van de regulatoren en van het topmanagement van de banken. "Voor het geheel van de Europese banksector blijkt uit de resultaten van de stresstests duidelijk dat er nog behoorlijk wat werk aan de winkel is met het oog op structurele gezondheid. De positieve resultaten van de stresstests mogen geen reden zijn om de aandacht te laten verslappen, integendeel zelfs."

"Nog veel werk aan de winkel"
Deze resultaten betekenen dat we zeker moeten doorgaan met het houden van stresstest. Uit wat we nu zien blijkt zeer duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is, alvorens de gehele Europese bankensector als kerngezond kan beschouwd worden. Dat zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).