Nieuw virus doodt duizenden konijnen

Zowel in België als in de buurlanden worden kwekers van konijnen geconfronteerd met acute sterfte in hun hokken, nadat een nieuwe variant van Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD) zich vanuit Frankrijk naar de rest van Europa verspreidde. Dat meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT). In Wachtebeke in Oost-Vlaanderen is op het domein Puyenbroeck het grootste deel van de konijnen al gestorven. 

Het virus is extreem besmettelijk en vermenigvuldigt zich in de lever. Het konijn kan hierdoor ernstige leverschade oplopen met leverfalen als gevolg. De ziekte wordt overgedragen via insecten, maar kan ook door mensen of andere konijnen worden overgedragen.

Autopsies van overleden konijnen door de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent bevestigen dat de ziekte zich snel aan het verspreiden is. Op 25 onderzochte konijnen tussen half mei en eind juni was het nieuwe virus, dat RHD-2 genoemd wordt, 15 keer de boosdoener. RHD-2 is resistent tegen het reeds courante RHD-vaccin. Konijnen kunnen ook gevaccineerd worden tegen RHD-2, maar de prijs van het vaccin lijkt veel hobbyfokkers af te schrikken.

Wat zijn de symptomen?
Het virus zorgt ervoor dat de dieren snel overlijden. Voor hun overlijden hebben de konijnen vaak last van koorts, geelzucht, bloedverlies, stuipen of ademhalingsproblemen.

Wat met uw konijn?
Dierenartsen raden aan om zieke konijnen in quarantaine te zetten zodat ze de ziekte niet kunnen doorgeven. Het ontsmetten van de kooien is ook geen overbodige luxe. Daar bestaan specifieke producten voor. Ook wordt er aangeraden handschoenen te dragen wanneer je mogelijk besmette konijnen verzorgt. Als u zich zorgen maakt over uw konijn, kan u best zo snel mogelijk contact opnemen met uw dierenarts.

Vaccinatie
RHD-2 is resistent tegen het reeds courante RHD-vaccin. Konijnen kunnen ook gevaccineerd worden tegen RHD-2, maar de prijs van het vaccin lijkt veel hobbyfokkers af te schrikken. Professionele konijnenkwekers doen het alvast wel bij de moederdieren en verstevigen hun hygiënemaatregelen in een poging om de epidemie tegen te gaan. Volgens het VILT is de impact moeilijk in te schatten, maar "mogen we er goede hoop op hebben dat de pot dit najaar pruimen mét konijn schaft".

Nederland
De ziekte werd voor het eerst in China waargenomen en komst sinds 1988 ook in Europa voor. In 2004 raakte een massa konijnen besmet in Nederland. Hierdoor verkleinde de konijnenpopulatie drastisch bij onze noorderburen.