Miljoenen gestolen uit eigen parkeermeters

De financieel directeur van het parkeerbedrijf Apcoa is opgepakt op verdenking van fraude. Hij zou tot drie miljoen euro aan kleingeld uit de parkeerautomaten van het bedrijf in eigen zak hebben gestoken.

Volgens werknemers van het bedrijf hield de verdachte in kwestie, Patrick R., af en toe geldladers uit de automaten achter, zogezegd voor controle. In werkelijkheid haalde hij al het kleingeld uit de laders en nam het mee. Afgelopen jaar zou de man op die manier tot 250.000 euro hebben ontvreemd van zijn eigen bedrijf. Het bedrijf stootte zelf op de fraude bij een controle van de inkomsten van de parkeerautomaten in de stad Antwerpen

Twee vragen blijven echter onbeantwoord, hoe kon de fraude zo lang onontdekt blijven en waar bleef de man met al het kleingeld, zonder zichzelf verdacht te maken. Het parket bevestigt voorlopig enkel dat Patrick R. aangehouden is op verdenking van huisdiefstal en witwassen. Ook zijn echtgenote werd ondervraagd, maar niet aangehouden. Haar webwinkel zou wel gesloten zijn op bevel van de gerechtelijke diensten. 

Alles wijst er voorlopig dat de fraude het werk was van één man. "We zijn allereerst opgelucht dat er geen stadspersoneel en ook geen andere medewerkers van het bedrijf bij betrokken lijken", reageert Antwerps schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA). "Apcoa heeft ons van bij het begin in alle transparantie ingelicht. We wachten nu het gerechtelijk onderzoek af voor we eventueel zelf juridische stappen ondernemen, bijvoorbeeld rond mogelijk misgelopen inkomsten die hadden moeten doorstromen naar de stad."