Drukste dag ooit op Zaventem

De voorspelde drukte op Brussels Airport heeft vanmorgen niet voor grote problemen gezorgd, zo laat de luchthaven weten. Vier maanden na de aanslag verwacht Brussels Airport meer dan 90.000 passagiers. De luchthaven heeft zelfs nog nooit zoveel passagiers op één dag mogen ontvangen. Het is het begin van een recordweekend. In drie dagen tijd zullen zowat 253.000 passagiers naar Zaventem komen, en ook dat is nog nooit gebeurd.

Tijdens de ochtendspits heeft die toestroom aan reizigers alvast geen grote problemen opgeleverd. "Alles verloopt heel vlot", zo zegt Anke Fransen, woordvoerster van de luchthaven. Volgens haar waren er ook geen bijzondere maatregelen nodig om alles in goede banen te leiden. "We hebben alleen, zoals altijd, de werkroosters opgesteld in functie van de verwacht drukte."

Niet vroeger komen
De uitbater van de luchthaven zegt ook dat het ondanks de drukte niet nodig is om extra vroeg naar Zaventem te komen. Wie twee uur op voorhand komt, is altijd ruim op tijd, zo klinkt het. Ook de komende twee dagen beloven nog erg druk te worden op Brussels Airport: gespreid over de drie dagen worden er 253.000 passagiers verwacht.

Wisselweekend
Bijna de helft van de passagiers vertrekt op vakantie, de andere helft keert terug. Het weekend van 29 tot 31 juli wordt dus een belangrijk wisselweekend op de luchthaven en is tot nu toe het drukste weekend ooit voor Brussels Airport. In drie dagen tijd zullen zowat 253.000 passagiers naar Brussels Airport komen.

Uit cijfers van Brussels Airport blijkt dat passagiers er gemiddeld een uur over doen om van de Brusselse Ring vlakbij, het controlepunt aan de luchthaven, naar hun gate te gaan. Op piekuren 's ochtends duur dat nog een kwartiertje langer. Toch bekekent het drukke weekend niet dat dat veel verandering in zal komen. Wie twee uur op voorhand naar de luchthaven komt, is altijd ruimschoots op tijd", zegt Brussels Airport.

Waar gaat de reis heen?
De passagiers op Brussels Airport kiezen vooral voor een zonnige bestemming. Spanje blijft de topbestemming van de Belgen, meer dan 17% van alle passagiers op Brussels Airport kiest voor de Spaanse zon. Daarnaast zijn de zuidelijke toppers Italië, Griekenland, Portugal en Zuid-Frankrijk, nog altijd stevig in trek.

13 procent van alle passagiers op Brussels Airport reist rechtstreeks naar een bestemming buiten Europa. De populairste bestemmingen zijn daar Noord-Amerika, op de voet gevolgd door Subsaharisch Afrika , het Midden-Oosten en Azië en tot slot Latijns-Amerika. 

Last minute
Opvallend dit jaar is het grote succes van last minute boekingen. In het voorjaar bleven sommige vakantiebestemmingen onder de verwachtingen. De natte start van de zomer zorgde echter voor een spontane boost van de verkoop van last minute vakanties, vaak zelfs pas enkele dagen voor de vlucht.