Rust in de vakantie? Niet voor ouders!

De zomervakantie zou voor rust moeten zorgen. Maar dat is bij veel ouders niet het geval. Ze moeten puzzelen met sportkampen, kinderopvang en verlofdagen. Want de kinderen hebben meestal meer vakantie dan de ouders krijgen. En hoewel de grootouders wel veel bijspringen, doen die dat steeds minder doen omdat ze zelf langer moeten werken, zegt de Gezinsbond.

Heel wat ouders zitten deze zomervakantie met de handen in het haar: de kinderen hebben opvang nodig. Jozefien Daelemans, hoofdredactrice van Charlie, heeft er zelfs een artikel over geschreven dat binnen de kortste keren viraal ging op het internet. Het is erg herkenbaar voor veel ouders. Grootouders springen wel vaak bij, maar veel minder dan vroeger. Een van de oplossingen zou mogelijk zijn om de zomervakantie in te korten, zodat ouders voor een minder lange periode een oplossing moeten zoeken voor hun kinderen. Maar de werkgever moet ook flexibeler kunnen zijn.

Kortere vakantie? Goed voor economie
Een verkorte vakantie van 7 weken zou ook de economie heel wat vooruit helpen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van touroperator Thomas Cook. Het zou zelfs 91 miljoen euro opbrengen. Onder andere door minder files, omdat minder mensen tegelijk vakantie hebben. Maar ook de horeca zou er wel bij varen. Speelkampen en reizen zouden dan weer betaalbaarder zijn. Het kabinet van minister van Onderwijs Crevits laten weten, dat zo'n inkorting of spreiding niet aan de orde is.