Vertrek je op reis? Dit moet je weten

Wie dit weekend op reis vertrekt, mag alvast heel wat file verwachten. Volgens mobiliteitsorganisatie VAB wordt dit het eerste echte 'zwarte weekend' van deze vakantie, omdat veel reizigers terugkomen vanop reis en op hetzelfde moment heel wat mensen op reis vertrekken. Ook op Brussels Airport zal er een stevige vakantiedrukte zijn.

Dit weekend zullen maar weinig vakantiegangers aan de files kunnen ontsnappen. Om toch iets vlotter te kunnen rijden, raadt VAB aan om zaterdag of zondag rond 13.00 uur te vertrekken – dan zijn alle files op je route net voorbij als je er langsrijdt. Zaterdag om 09.00 uur vertrekken is dan weer een slecht idee, tenzij je echt overal in de file wil staan.

Brussels Airport
Ook op de luchthaven van Zaventem zal het drukte troef zijn. Morgen wordt sowieso al een recorddag voor de luchthaven, met meer dan 90.000 passagiers – nooit eerder ontving Brussels Airport zoveel reizigers op een dag. Van vrijdag tot zondag zullen zo’n 253.000 vakantiegangers toekomen en vertrekken op de luchthaven.

Toch is het niet nodig dat passagiers extra vroeg naar de luchthaven komen. Wie twee uur op voorhand aankomt, is ruimschoots op tijd. Brussels Airport meet sinds het begin van de vakantie de gemiddelde doorlooptijden, waaruit blijkt dat passagiers er gemiddeld een uur over doen van aan de Brusselse Ring voor het controlepunt aan de A201 tot aan hun gate, paspoortcontrole inbegrepen. Op de piekuren in de ochtend is dat een kwartier langer.

Heel Europa in de file
Zowel VAB als Touring verwachten monsterfiles op de Europese wegen. In Frankrijk geldt dit weekend zelfs een rijverbod voor vrachtwagens en autobussen met kinderen. Vooral de zogenaamde route du soleil, de route naar het zuiden langs Parijs en Lyon, belooft een zware rit op te leveren. Rond 13.00 uur wordt zo’n 900 kilometer file verwacht.

In Duitsland worden de meeste problemen verwacht op de ring rond München, de A9/A99 Nürnberg-München en de A8 München-Salzburg in het zuiden van het land. Ook in Zwitserland zal er heel wat verkeer zijn, want door de nationale feestdag hebben Zwitsers een verlengd weekend. Om de Gotthardtunnel door te komen, reken je best op een vertraging van twee uur.

Ander land, andere wetten
Nog een handige tip voor automobilisten: controleer op voorhand of er speciale regels gelden op buitenlandse autosnelwegen. Zo ben je in verschillende landen als brildrager verplicht een extra bril in je auto te hebben. In Frankrijk ben je trouwens ook verplicht een alcoholtester in je auto te hebben. Sowieso hou je het best bij water, en sla je maar beter een kleine voorraad in voor tijdens de file.