Kaart: Zoveel verdien je in jouw provincie

In 2014 verdiende een werknemer in ons land bruto gemiddeld 3.414 euro per maand. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de FOD Economie. Opvallend is dat vrouwen gemiddeld nog steeds 20 procent minder verdienen dan mannen. Maar ook per provincie zijn er een aantal opmerkelijke verschillen.

Die 3.414 euro zegt niet alles, want twee derde van de Belgen ontvangt een lager salaris. De tien procent slechtst betaalde werknemers strijken 2.200 euro op per maand, de tien procent best betaalden meer dan 5.178 euro.

Grootverdieners in Brussel
De hoogste gemiddelde lonen zijn bovendien terug te vinden in Brussel. Zo ontvangt een werknemer er een salaris dat 14 procent boven het nationale gemiddelde ligt. Ook in de provincies Vlaams- en Waals-Brabant is het vanuit financieel oogpunt interessant werken.

Armere vrouwen
Ook in 2014 blijkt het gemiddelde loon van vrouwen lager te liggen dan het salaris van hun mannelijke collega’s. Bij voltijdse tewerkstelling bedraagt de kloof zes procent, bij uitbreiding naar alle soorten tewerkstelling verdienen vrouwen zelfs een maandloon dat twintig procent lager ligt dan het loonzakje waar mannen mogen op rekenen.

Van directeur tot schoonmaker
De best betaalde beroepen zijn directeur van een grote onderneming, ICT-manager en manager op het gebied van zakelijke dienstverlening en op administratief gebied. De slechtst betaalde beroepen zijn kelner en barman, kapper en schoonheidsspecialist en huishoudelijke hulp en schoonmaker.

Horeca
Op vlak van sectoren betaalt de petrochemische nijverheid de hoogste lonen, gevolgd door consultants en financiële dienstverleners. De sectoren waar het minste geld te rapen valt, zijn de maatschappelijke dienstverlening (exlusief huisvesting), de persoonlijke dienstverlening en de horeca.