29 huizen voor niets onteigend

29 gezinnen uit Bertem en Huldenberg werden de afgelopen maanden gedwongen hun huis te verlaten. Ze werden onteigend, en de huizen moesten plaats ruimen voor de verbreding van een gewestweg. Nu de huizen volop in afbraak zijn, blijkt er geen geld meer over voor de wegenwerken. Daardoor lijkt niemand nu te weten of en wanneer die werken mogelijk zouden gebeuren – maar zeker is wel dat het pas na 2020 zal zijn.

De N253 tussen Leuven en Overijse is al geruime tijd een grote zorg van de lokale besturen. De gewestweg is een belangrijke verbindingsweg, maar ligt ook vol gevaarlijke bochten. Om de weg veiliger te maken en voor bredere fietspaden te zorgen, werd besloten zo’n 550 voortuinen en huizen in Bertem en Huldenberg te onteigenen. Voor de meesten gaat het om gedeeltelijke onteigening van de voortuinen, maar bij 29 gezinnen waren de afbraakwerken aan het huis zelf intussen al gestart.

De uiteindelijke heraanleg was gepland voor 2020, maar dat plan is nu dus van de baan. Minister van Mobiliteit Ben Weyts had een half miljoen euro uitgetrokken, maar dat geld is gebruikt voor de onteigeningsprocedures. Daardoor is er geen geld meer over voor de werken zelf. Een pijnlijke situatie voor de gezinnen die hun huis al kwijt zijn.