Moedig: Heike (15) zegt op YouTube dat ze kanker heeft

Heike Claeys  uit Brugge is 15 jaar en heeft zoals zoveel tienermeisjes een YouTube kanaal. Sinds enkele maanden post ze daar ook leuke eigen gedraaide  filmpjes op, maar gisteren verscheen er wel een heel opvallende video, wellicht de moeilijkste van haar leven. Het 15-jarige meisje kondigde aan dat ze kanker heeft. “We willen met deze video jonge mensen die net zoals Heike ziek zijn, een hart onder de riem steken”, zegt haar papa aan VTM NIEUWS.

Vorige week dinsdag werd bij Heike de ziekte van Hodgkin vastgesteld, een vorm van lymfeklierkanker. In het filmpje vertelt het meisje dat de dokter een heleboel termen gebruikt die ze niet begreep. “Hij deed er heel serieus over, dus had ik wel door dat er iets niet klopte. Thuis heeft mijn mama het dan uitgelegd. Dus ja, ik heb kanker”, zegt het meisje in de video.

Waarom op YouTube?
“Heike heeft de video gemaakt omdat ze het nieuws op een rustige en ongestoorde manier wou delen met haar vrienden”, vertelt papa Sam Claeys van VTM NIEUWS. “Sociale media zijn zo snel en vluchtig dat iedereen de hele tijd kan reageren. In de video kan ze rustig haar verhaal doen.”.

Bom
“Heike laat altijd ons eerst naar de video’s kijken, voor ze die post op YouTube”, geeft de papa nog mee. “Ik heb nadien het filmpje, net zoals Heike, ook gedeeld op Facebook en toen ontplofte er een bom. Om middernacht was ze nog altijd steunbetuigingen aan het lezen en vriendschapsverzoeken aan het beantwoorden”.

Grote steun
Heike krijgt op dit moment chemotherapie en heeft haar haren nu  al korter geknipt, want ze zullen door de behandeling snel uitvallen. “We willen met deze video jonge mensen die net zoals Heike ziek zijn, een hart onder de riem steken”, zegt Sam. “Ook voor Heike zijn de berichten een grote steun en ze zal vechten om weer beter te worden”, geeft hij nog mee.

"Geen controle over sociale media"
Sociale media zijn vaak het eerste kanaal waar jongeren echt tonen wat in hen omgaat, en waar ze dingen verwerken, zeggen experts. Dat is goed, maar ze moeten er wel bij stilstaan dat hun filmpjes voor altijd op het internet blijven. Ook als ze even geen zin hebben om ermee geconfronteerd te worden.