IS-vlag zaterdag verbrand in Brussel?

Uit protest tegen de vele aanslagen roept een uiterst rechtse groepering op om komende zaterdag in Brussel een vlag van IS in brand te steken. Maar de stad Brussel ziet dat niet zitten, want ze zijn bang voor tegenbetogers en rellen. Daarom hebben ze het ook formeel verboden.

Hervé van Laethem van de extreemrechtse beweging Nation wil zaterdag een vlag van IS vernietigen. Hij wil dat symbolisch doen aan het koningsplein, aan de voet van Godfried Van Bouillon, kruisvaarder tegen de islam. Op internet doet hij een oproep om af te zakken naar de hoofdstad. “Het is geen provocatie om een vlag van een terreurgroep te verwoesten. Als de regering zijn werk zou doen, zouden wij niet verplicht zijn deze actie te ondernemen.”

De stad Brussel gaat de actie in de kiem smoren, er is geen toestemming gevraagd en de stad vreest tegenmanifestaties. “Als we merken dat er zaterdag toch mensen afzakken naar het Koningsplein om de IS-vlag te verbranden, zal de politie hen vragen het plein te verlaten. Als dat niet lukt, worden er mensen aangehouden.”