'Verkeersvarken' zet kwaad bloed

Een Waalse verkeerscampagne tegen zwerfvuil heeft kwaad bloed gezet bij het Italiaanse volk, omdat op de affiche een varken wordt afgebeeld die een vuilniszak uit een Fiat 500 gooit. Fans van het iconische automodel reageren ontzet, en ook veel Italianen zijn niet te spreken over de campagne.

Net zoals ieder jaar is er op de Waalse autosnelwegen een verkeerscampagne te zien. Ditmaal staat op de affiche een varkentje afgebeeld die van achter het stuur van zijn Fiat 500 een vuilniszak uit zijn raam gooit. “Verwar stopplaatsen langs de autosnelweg niet met varkensstallen”, luidt het bijschrift.

De affiche raakt echter een gevoelige snaar bij veel Italianen en fans van het automodel, omdat de wagen “het symbool bij uitstek is van het Italiaanse design”. Waals minister van Openbare Werken Maxime Prévot (cdH) en minister van Mobiliteit Carlo Di Antonio (cdH) worden naar eigen zeggen overstelpt met boze telefoons en mails. Ook werd een mondiale petitie opgezet om de campagne stop te zetten. 

Tumult in Italië
En het tumult laat zich ook voelen tot in het Italiaanse politiek. De minister van Buitenlandse Zaken kreeg al een parlementaire vraag over de kwestie en ook de Italiaanse ambassadeur vraagt om de 200 affiches uit het straatbeeld weg te halen. De Waalse regering heeft besloten om aan zijn vraag gehoor te geven. De campagne wordt stopgezet en alle affiches zullen worden weggehaald.