Geen vrije mening meer over terreur?

Regeringspartij N-VA wil de vrijheid van meningsuiting voor ‘collaborateurs’ van terrorisme inperken. Gisteren riep Vlaams Parlementslid Annick De Ridder daar op Twitter al voor op, vandaag komt Kamerfractieleider Peter De Roover met een zes pagina’s tellend betoog om de grenzen van vrije meningsuiting scherper te stellen.

“In principe sta ik achter een onbeperkt recht op vrije meningsuiting”, aldus De Roover. “Maar we zijn in oorlog en elke vijand telt bondgenoten in het binnenland. Die worden ook altijd bestreden. Tolerantie wordt op een bepaald ogenblik slapheid en zelfs vijand van zichzelf. Het gebrek aan reactie tegen de binnenlandse collaborateurs biedt dan ook zuurstof aan de tegenstander, want niemand respecteert samenlevingen die zichzelf niet doen respecteren.”

De Roover wil daarom het debat openen rond de inperking van de vrije meningsuitingen. "Collaborateurs met vijanden die onze vrijheid en veiligheid belagen, moeten worden bestreden, ook als ze zich beperken tot woorden. Wie die basisregel negeert, rest slechts het lot de oorlog te verliezen."

N-VA is niet de eerste partij van de federale coalitie die de controversiële kwestie aansnijdt. Eerder dit jaar kwamen de Franstalige liberalen van de MR al met een wetsvoorstel om de "verheerlijking van terrorisme" strafbaar te stellen. In 2004 werkten MR en PS zelfs samen een wetsvoorstel in die zin uit.

Sp.a: "Pleiten voor iets dat al bestaat"
Oppositiepartij sp.a wijst er in een reactie op dat N-VA pleit voor iets dat al bestaat. "Het sympathiseren met of verheerlijken van terreur kan door de rechter geïnterpreteerd worden als aanzetten tot haat of geweld, dat is al eerder gebeurd", is te horen bij de partij. "Een expliciete wetswijziging zoals in Frankrijk is dus niet nodig."

Wel moeten de bestaande wetten strenger toegepast worden: "De regering zou beter de opvolging van geradicaliseerden op punt stellen in plaats van ballonnetjes op te laten. De opvolging van teruggekeerde Syriëstrijders en haatpredikers is vandaag, 19 maanden na de eerste aanslagen, nog steeds niet in orde. Dat is niet alleen heel erg dringend, maar zelfs onbegrijpelijk."