Zoveel zal het mestincident kosten

De loonwerker die drie weken geleden verschillende gevels en grafstenen in Glabbeek besmeurde met varkensmest, zal volgens burgemeester Peter Reekmans een stevige rekening voorgeschoteld krijgen. Reekmans denkt dat de kosten oplopen tot 60.000 euro. Wellicht komt de verzekering van de loonwerker tussen.

“Momenteel moeten er nog acht gevels chemisch worden gereinigd en dat zou ruw geschat zo'n 32.000 euro kosten. Daarnaast is ook het oorlogsmonument in Glabbeek beschadigd. De reiniging daarvan zou ongeveer 5.000 euro kosten."

Zomerweer
Volgens de burgemeester hebben de meeste slachtoffers al een bestek ingediend bij de verzekering. Hij hoopt dat de gevels zo snel mogelijk worden gereinigd, want het mooie zomerweer kan de mestgeur versterken. “Binnen in huis ruiken de bewoners niets, maar als je bij mooi weer buiten staat, komt de geur weer naar boven.”

Reekmans benadrukt dat de slachtoffers kost wat kost moeten vergoed worden. “De loonwerker heeft dit zeker niet met opzet gedaan, maar hij moet wel instaan voor de gevolgen."

Hallucinant
“Wat er is gebeurd, is heel uitzonderlijk", herhaalt Reekmans nog eens. "Toen ik aankwam op de plaats, kon ik het bijna niet geloven. Het was gewoon hallucinant."

Spijt
Loonwerker Jan Vanhove uit Herselt haalde drie weken geleden een nieuwe lading varkensmest op bij een boer in Glabbeek. De man reed nietsvermoedend naar huis, toen hij door een technisch defect aan zijn beerwagen een mestspoor op de huizen en grafstenen achterliet. De man heeft spijt van wat er is gebeurd maar benadrukt dat hij er niets aan kon doen. “Het spijt mij erg, maar ik begrijp dat ze daar natuurlijk niet mee geholpen zijn. Door het warme weer is er wellicht te veel druk ontstaan en is het ventiel kapot gevlogen." Met alle gevolgen van dien.