Vanaf nu werkt u voor uzelf

De veel besproken taxshift zorgt ervoor dat de Belgen niet langer de zwaarst belaste werknemers van de Europese Unie zijn. Dat schrijft de krant Het Nieuwsblad. Frankrijk heeft ons voor het eerst voorbij gestoken en daarom is het vandaag al de Tax Liberation Day, de dag waarop we zogezegd al onze loonkosten van dit jaar hebben betaald.

Vanaf vandaag werken we ‘voor onszelf’. Dat blijkt uit berekeningen van het Franse Institut Economique Molinari. Het instituut berekent jaarlijks welk aandeel van het loon naar de overheid vloeit. Voor het eerst sinds lange tijd is dat in België gedaald en daarom valt de dag waarop alle loonkosten zijn betaald eerder dan anders. Het lijkt geweldig nieuws, maar jammer genoeg profiteert niet iedereen van deze evolutie.

Volgens de Franse onderzoekers komt de verbetering er door de tax shift van de regering-Michel. Hierdoor daalden de  loonkosten en zo werd ons land voorbijgestoken door Frankrijk in de ranking. Onze zuiderburen hebben nu het grootste overheidsbeslag op de lonen van de EU. Volgende week vrijdag vieren zij als laatsten Tax Liberation Day.

Financiënminister Johan Van Overtveldt is erg tevreden met de resultaten. “De verandering is ingezet”, laat hij via Twitter ­weten. “De fiscale druk daalt! Nu verder op de ingeslagen weg.”