Ice Bucket Challenge werpt vruchten af

De Ice Bucket Challenge ten behoeve van ALS-patiënten, die in 2014 via de sociaalnetwerksites de hele wereld veroverde, heeft haar vruchten afgeworpen. Met het donatiegeld dat dankzij de rage binnenkwam, zijn twee genen ontdekt die het risico op ALS verhogen. Dat meldt de ALS Liga.

De Ice Bucket Challenge, waarbij mensen elkaar konden uitdagen om een emmer ijswater over hun hoofd te gieten en in een beweging ook geld te doneren aan de strijd tegen ALS, palmde in de zomer van 2014 het internet in. Meer dan 200 miljoen euro werd opgehaald over de hele wereld. In België ging het donatiegeld, ongeveer 310.000 euro, naar Project MinE, een onderzoeksproject naar ALS.

Die investering heeft ook tot resultaten geleid. Project MinE ontdekte twee nieuwe genen (NEK1 & C21orf2), die gelinkt kunnen worden aan de ontwikkeling van de spierziekte. Varianten op de genen zouden het risico op ALS aanzienlijk verhogen. "Dit was niet mogelijk geweest zonder de Ice Bucket Challenge-donaties", meldt de ALS Liga in een persbericht.

ALS is een fatale chronische spierziekte die leidt tot geleidelijke verlamming van alle spieren, inclusief het hart en de ademhalingsspieren. Een effectieve behandeling bestaat tot op heden niet.

Ook VTM NIEUWS-anker Stef Wauters liet de ijskoude uitdaging niet aan zich voorbijgaan. Hij nomineerde op zijn beurt wielrenner Tom Boonen, rector van de KUL, Rik Torfs, en Qmusic-collega Kurt Rogiers.