Belgische man 15 cm groter in eeuw

De Nederlanders zijn de grootste mensen ter wereld, maar de Belgen moeten niet veel onderdoen. Met een gemiddelde lengte van 1,82 meter zijn de Belgische mannen de op een na grootste, een centimeter kleiner dan onze noorderburen. Opvallend: 100 jaar geleden was de Belgische man nog 15 centimeter kleiner en stond toen op de 33e plaats op de ranglijst.

De Belgische vrouw doet het net iets minder goed, maar steeg toch ook wel op de ranking. In honderd jaar werd de Belgische vrouw gemiddeld 10 centimeter groter en daarmee bekleedt ze nu de 21ste plaats ter wereld. Een gemiddelde Belg wordt 1,72 meter.

Blijft u onder het gemiddelde, maak u dan niet ongerust, want het kan nog veel erger. De kleinste mensen ter wereld zijn - al honderd jaar lang - de inwoners van Oost-Timor. De mannen worden op het eilandje in de Stille Oceaan gemiddeld 1,60 meter en de vrouwen halen nog net 1,51 meter.

Groeispurt
De inhaalbeweging van de Belgische man is opmerkelijk, maar niet uitzonderlijk. De Iraanse man werd op die honderd jaar maar liefst 16 centimeter groter. Hoe valt die groeispurt te verklaren? Allereerst is de grootte vooral te verklaren door een gen. Het Kaukasische ras, de mens die op het Europese vasteland voornamelijk aanwezig is, heeft 'lange' genen en daarom vinden we ook vooral Europese landen bovenaan terug in de lijst. Toch zijn niet alle Europeanen even hard de hoogte in geschoten. Ook de goede leefomstandigheden van de Belg in de laatste decennia spelen een grote rol. Gezondere voeding, betere gezondheidszorg en minder kindersterfte en -ziekte liggen aan de basis van onze groeispurt.

Hoe groot kunnen we worden?
Voorspellen of die evolutie zich zal voortzetten is zeer moeilijk. Zo moest de Amerikaanse man in 1914 nog maar twee mensen voorlaten in de ranking. Nu bekleedt hij echter nog maar de 37ste plaats. In honderd jaar werd hij maar 6 centimeter groter, wat toch in groot contrast staat met onze 15 centimeter. Op een bepaald moment in de evolutie valt de groei stil en dat is dan vooral te wijten aan het feit dat de ideale omstandigheden in dat land bereikt zijn. Een extreem voorbeeld zijn de inwoners van Kiribati. Zij werden op honderd jaar amper twee centimeter groter.