Dossier Staatsgreep Turkije

Turks sp.a-lid Koç wordt partij uitgezet

Sp.a-voorzitter John Crombez start de procedure om het Limburgse provincieraadslid Ahmet Koç uit de partij te zetten, zo schrijft De Standaard. Koç is erg pro-Erdogan en had een aantal omstreden posts op Facebook geplaatst.

Het Limburgse provincieraadslid uit Beringen plaatste naar aanleiding van de mislukte staatsgreep in Turkije een pittige boodschap op zijn Facebookpagina. "Allah, bescherm ons tegen de landverraders. Mensen kom in opstand, verenig u, geef hen geen kansen." Wat later maakten tientallen Turken in Beringen zich klaar om een gebouw te slopen dat gelinkt wordt aan een Gülenistische organisatie, maar Koç zegt dat hij niets te maken heeft met die opstootjes.

Koç profileert zich al langer als een aanhanger van de Turkse president Erdogan en kwam daardoor in april al eens in aanvaring met de partijleiding. Erdogan legde de media toen aan banden, maar Koç zag daar geen graten in.

De partij werkt nu aan een dossier. In augustus komt de administratieve commissie samen, Koç mag zich dan komen verdedigen.