Sp.a wil abortus tot 20 weken

Oppositiepartij sp.a lanceert een oproep om abortus mogelijk te maken binnen de eerste twintig weken van de zwangerschap. Op dit moment kan dat maar tot twaalf weken, waardoor ieder jaar enkele honderden Belgische vrouwen naar Nederland trekken voor een abortus. Dat bericht Het Nieuwsblad.

Tenzij het gaat om dwingende medische redenen, is abortus in ons land niet mogelijk na twaalf weken zwangerschap. Sp.a-kamerlid Karin Jiroflée spreekt van een “hypocriete situatie”. Hoewel abortus na de twaalfde week illegaal is in ons land, mogen Belgische abortuscentra patiënten wel doorsturen naar Nederland. Jaarlijks zijn er 500 à 600 vrouwen die daarom naar onze noorderburen trekken. Ze krijgen daarvoor dan ook geen enkele tussenkomst van het ziekenfonds.

Jiroflée wil samen met Monica De Conick dat abortustoerisme een halt toeroepen. Daarbij krijgen ze steun van abortuscentra, die benadrukken dat er geen enkele medische reden is om abortus tussen week twaalf en twintig te verbieden. De sp.a-kamerleden benadrukken ook dat de maatregel slechts een kleine groep vrouwen zou helpen, maar het gaat daarbij wel om een zeer kwetsbare groep met vrouwen die vaak in moeilijkheden zitten.