Dossier Aanslagen Brussel

Aanslagen kosten economie 180 miljoen

Door de terreuraanslagen van 22 maart hebben de horeca en de kleinhandel dit voorjaar een omzetverlies van 180 miljoen euro opgelopen. Dat blijkt uit een onderzoek van de FOD Economie, waarover Het Laatste Nieuws, De Morgen en La Dernière Heure dinsdag berichten.

De studie bevestigt nogmaals dat vooral Brussel het hard te verduren heeft. Tijdens het eerste kwartaal van 2016 kenden de horeca en de kleinhandelaars in het Brussels gewest een omzetdaling van 122,5 miljoen euro. 

Vooral de hotelsector kreeg klappen, zo ontvingen de Brusselse hotels in maart een kwart minder gasten dan een jaar eerder. Ook het restaurant- en werd tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar duidelijk teruggeschroefd, met een omzetverlies van respectievelijk 11,3 procent en 18,5 procent.. Daarnaast kende ook de taxisector enkele moeilijke maanden, net als de kledingzaken, schoenenwinkels, slagers en bioscopen.

In dezelfde periode tekenden horeca, handel en toerisme in Vlaanderen een omzetdaling van 33 miljoen euro op en in Wallonië 20 miljoen euro. 

Eerder had minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) de impact op de fiscale inkomsten op 760 miljoen euro geraamd.