Op vakantie? Weekend vol fileleed op komst

Het komende weekend belooft zeer druk te verlopen op de Europese snelwegen. Mobiliteitsorganisatie VAB spreekt van "het eerste zwarte weekend" van deze vakantie. Ook automobilistenorganisatie Touring verwacht monsterfiles op de Europese wegen.

Beide organisaties waarschuwen dat zaterdag een “zwarte dag” wordt op de Franse wegen. Voor vrachtwagens en autobussen met kinderen geldt voor die dag zelfs een rijverbod. Mobiliteitsorganisatie VAB verwacht rond 13 uur tot 900 kilometer file, voornamelijk in de Rhônevallei rond Lyon en in de omgeving van Bordeaux op de A10. Ook zondag blijft filevorming op de Franse wegen onvermijdelijk.

Ook in Duitsland, waar de vakantie begint voor de twee dichtstbevolkte deelstaten Baden-Württemberg en Beieren, wordt het dit weekend aanschuiven. De grootste problemen worden verwacht op de ring rond München, de A9/A99 Nürnberg-München en de A8 München-Salzburg in het zuiden van het land.

De Zwitserse snelwegen gaan evenzeer een donkerrood weekend tegemoet. In Zwitserland wordt volgende week maandag de nationale feestdag gevierd. De Zwitsers hebben daardoor een verlengd weekend. In combinatie met de buitenlandse vakantiegangers zal dat het nodige fileleed veroorzaken. Wie de Gotthardtunnel moet nemen, houdt best rekening met een vertraging van twee uur.

Naar de kust en de Ardennen
Wie zijn vakantie in eigen land doorbrengt en dit weekend naar zijn bestemming vertrekt, moet ook rekening houden met het nodige fileleed. Omdat op sommige plaatsen in België het einde van het bouwverlof ingaat kan dit zorgen voor druk verkeer van en naar de kust, zeker bij goed weer. De files zullen zich vooral laten voelen op de E40 Brussel-Oostende en de E17 Antwerpen-Gent. Richting de Ardennen worden wel minder files verwacht.

Tips voor een vlottere reis
Wie naar het buitenland moet, vertrekt best vrijdagavond op vakantie met de wagen. Als dat niet lukt, doe je er beter aan om pas zondag of maandag naar de vakantiebestemming te vertrekken. Zaterdag is absoluut te mijden, laten beide mobiliteitsorganisaties weten.

Richting de kust vertrek je het best vrijdagavond of zaterdag in de vroege ochtend. Wie terugkeert van de Belgische kust, doet er overigens beter aan om zondag voor 14 uur terug naar huis te keren.