Verzekeringen duurder door noodweer?

Door het noodweer is 2016 nu al een rampjaar voor de verzekeringssector. In een maand tijd hebben ze evenveel schadedossiers binnen gekregen als heel vorig jaar samen, voor een bedrag van maar liefst 150 miljoen euro. Voorlopig rekenen de verzekeraars dit niet door: uw brandverzekering wordt dus voorlopig niet duurder.

Dit weekend nog was het weer prijs onder andere in Halen in Limburg. Nog maar een maand geleden liep het water binnen in de huizen in Grimbergen. Begin juni zaten de mensen van Geraardsbergen in de miserie. En eind mei werd West-Vlaanderen getroffen. Er lijkt maar geen einde aan te komen.

"Niet duurder"
En dat merken ook de verzekeraars. Zij krijgen stapels schadedossiers binnen. Stormschade en overstromingen worden gedekt door je brandverzekering. En wanneer de verzekeraars zoveel schade moeten vergoeden, bestaat natuurlijk de kans dat ze dat doorrekenen aan hun klanten. Maar voorlopig beloven ze dit niet te doen.

Rampenfonds
Ook bij het Vlaams rampenfonds hebben ze al heel veel schadedossiers binnen gekregen. Maar zij vergoeden enkel de schade die niet door de brandverzekering wordt gedekt. Wanneer je auto beschadigd is en op straat staat, kan je bijvoorbeeld bij het rampenfonds aankloppen. Staat je auto in de garage, dan zal de brandverzekering tussenbeide komen. En hoewel er veel schade is, benadrukken ze bij het rampenfonds dat er voldoende geld is om iedereen te vergoeden. Wie zelf schade heeft door noodweer, moet niet ongerust zijn.

Wie er recht op heeft, zal zeker uitbetaald worden. Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Het kan wel even duren. Eerst moet u een dossier indienen bij uw gemeente, daar heeft u drie maanden de tijd voor.

Ramp of niet?
Intussen beslist de Vlaamse regering of ze het noodweer erkennen als ramp, na advies van het KMI. Als het erkend wordt, dan heeft het Rampenfonds twee maanden de tijd om de dossiers af te ronden en uit te betalen. Hoeveel dat gaat kosten is moeilijk in te schatten, maar volgens Bourgeois is er dus geld genoeg.