Jeugdkampen geëvacueerd door onweer

Door de aanhoudende regen en daarmee gepaard gaande overstromingen in Waals-Brabant is vanavond een scoutskamp in Geldenaken ontruimd. Een veertigtal jongeren wordt opgevangen in lokalen van een rusthuis van het OCMW van Geldenaken. Ook in Kortenaken en Belvaux-sur-Lesse moesten jeugdkampen eraan geloven.

In Kortenaken is ook zonet een jeugdkamp ontruimd. De gemeente kondigde het rampenplan aan na de aanhoudende regen. De ouders van de honderd kampgangers zijn op dit moment onderweg naar de Vlaams-Brabantse gemeente om hun kinderen op te halen. 

De scouts van Deerlijk waren op kamp in Belvaux-sur-Lesse, in de buurt van Rochefort, heeft de brandweer het kampterrein onveilig verklaard. De leden en leiding van de jeugdbeweging vonden onderdak bij een andere jeugdbeweging, zo'n tien kilometer verderop.

De brandweer van Geldenaken heeft sinds vanmiddag meer dan 150 oproepen gekregen van ondergelopen kelders, overstromingen en ander onheil door het onweer. De spuitgasten hebben versterking gekregen van andere korpsen van onder meer Tubeke, Nijvel, Waver en Eigenbrakel. In Geldenaken en in Ramillies is een crisiscentrum opgericht enis het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.