Rampenplan in Vlaams-Brabantse gemeenten

In het oosten van Vlaams-Brabant is het gemeentelijk rampenplan op heel wat plaatsen afgekondigd door het noodweer. In Linter en Halen zorgt het water voor het heel wat overlast en voelde het gemeentebestuur de nood om het plan in af te kondigen. Ook in Kortenaken was het plan een tijd in werking, maar omstreeks 23.45 uur besloot men dat de situatie niet meer zo dringend was.

Het water heeft op sommige plaatsen tot een halve meter hoog gestaan. In de gemeente Meldert bij Lummen zijn heel wat kelders ondergelopen. "Zo erg heb ik het nog nooit geweten", zegt Luc Wouters, burgemeester van Lummen aan VTM NIEUWS. 

Ook de gemeenten Zoutleeuw, Linter en Geetbets zijn zwaar getroffen.De brandweer van Tienen had rond 19.00 uur al meer dan 200 oproepen gekregen en heeft dan ook de handen vol om de wateroverlast te bestrijden. Voorlopig is er wel enkel sprake van materiële schade, aldus de brandweer.

De brandweer van Tessenderlo had om 20.50 uur al 170 oproepen binnengekregen. De weg tussen Meldert en Tessenderlo is zeer zwaar getroffen. Auto's dreven daar gewoon rond. Op de E314 in Halen stroomde het water uit de velden de snelweg op en dat ging gepaard met heel wat modder.

Voor Brussel en Vlaams- en Waals-Brabant geldt even code oranje. Dat betekent dat er verspreid kans is op hevig onweer met mogelijk overlast op meerdere plaatsen. Intense regenval, hagelbuien en/of blikseminslagen kunnen vrij grote schade veroorzaken. Overvloedige regen is mogelijk en kan voor wateroverlast zorgen. "Wees dus op uw hoede en begeef u zo weinig mogelijk in het wegverkeer", waarschuwt het KMI. Voor Antwerpen en Limburg en alle Waalse provincies geldt code geel. Voor zondag geldt code geel voor Limburg, Luik, Namen en Luxemburg. Dat betekent dat er plaatselijk kans is op onweer. "Een lokaal onweer is niet zonder gevaar. Er is kans op intense regenval, hagelbuien en/of blikseminslagen die lokaal voor overlast kunnen zorgen", aldus het KMI.

Sommigen proberen er het beste van te maken. In Limburg werd het rubberbootje van stal gehaald en werd het water als speelgoed aangewend, wat hartverwarmende beelden opleverde.