Hevige brand bij zinkfabriek in Balen

Er woedt vanochtend een felle brand bij zinkproducent Nyrstar in Balen, in de Kempen. Door een chemisch proces heeft waterstof vuur gevat. Het blussen van de snel ontvlambare stof gebeurt erg moeizaam.

Er zijn vijf brandweerkorpsen ter plaatse. Brandweerlui moeten om de twintig minuten worden afgelost. "De brandweer kreeg de oproep iets na 2.00 uur. Dit lijkt een grote brand te zijn, maar in de realiteit is dat iets minder. Dit gaat om kleine vlammetjes, van nauwelijks enkele centimeters, maar er is wel massaal veel water met verschillende stralen nodig om te blussen. Buiten de hal is alleszins geen rook of vuur te zien", zegt de burgemeester van Balen, Johan Leysen (CD&V).

Vorige maand was er al een soortgelijk incident, maar deze brand is groter. Niemand raakte gewond en er is geen gevaar voor omwonenden. "Het bedrijf bestaat hier meer dan 100 jaar. Het zou kunnen dat er geen risico's zijn, maar nu zijn er twee soortgelijke branden op korte tijd. Dit is voor ons een aandachtspunt en we hebben het bedrijf dan ook om uitleg gevraagd", aldus Leysen nog.