Reuzenaronskelk klaar om te stinken

De plantentuin in Meise maakt zich op voor een speciale gebeurtenis: de bekende reuzenaronskelk staat bijna in bloei. Wanneer dat gebeurt, verspreidt de bloem een speciale, indringende geur. De grote plant zal niet voor zondag in bloei staan, en allicht zelfs pas op maandag.

De reuzenaronskelk is een van de topstukken van de Plantentuin. De bloem is nu al 209 centimeter groot en weegt 30 kilogram. De plant is opgekweekt uit zaad dat rechtstreeks afkomstig is uit het oorsprongsgebied: het Indonesische eiland Sumatra. De tuiniers van het Plantenpaleis bewaken een optimale klimatologische groei in de Mabundukas.

Voor de Plantentuin in Meise wordt het de tweede bloei in 2016. In maart groeide een gelijkaardige aronskelk, gekweekt uit een stek van de botanische tuin in Bonn, tot 145 centimeter. De bloei blijft een eerder uitzonderlijk gebeuren: in Meise zal het de vijfde keer zijn sinds 2008. Van zodra de bloem in bloei staat, blijft de Plantentuin drie dagen langer open, tot 22.00 uur.

Bedreigde bloemsoort
De Plantentuin grijpt de bloei aan om aandacht te vragen voor bedreigde plantensoorten. Het zijn niet enkel de orang-oetans uit Sumatra die bedreigd worden. Ook hun plantaardige regenwoudgenoten zoals de reuzenaronskelk dreigen te verdwijnen.