24 uur op 24 gefilmd in strijd tegen terreur

We zullen allemaal steeds vaker gefilmd worden door bewakingscamera's. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft daar de wet over aangepast. Bewakingsagenten krijgen meer armslag en terreurverdachten mogen nu ook camera's voor hun deur krijgen om hun doen en laten te volgen.

Het feit dat terreurverdachten Salah Abdeslam en Mohamed Abrini maandenlang konden onderduiken in Molenbeek was voor de regering een signaal dat er dringend iets moest gebeuren. Daarom kreeg de politie nieuwe middelen: de politie mag nu camera’s ophangen in de buurt van terreurverdachten om alles permanent in de gaten te houden. Om al die beelden te controleren zijn enorm veel politieagenten nodig. Daarom mogen nu ook agenten van bewakingsfirma's die beelden rechtstreeks volgen.

Door de nieuwe camerawetten wordt het veel gemakkelijker voor de politie om camera's te gebruiken, zeker op openbare plaatsen zoals festivals of luchthavens. Mobiele camera's zoals dashcams of bodycams kunnen enkel tijdens een interventie.