Ouder als begeleider: afschaffen of niet?

Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) krijgt vanuit verschillende hoeken kritiek op zijn nieuwe aanpak van het rijexamen. Verkeersdeskundigen vinden het niet correct dat veel vaders en moeders hun kinderen nog leren rijden.  Dat meldt De Morgen op basis van adviezen van verkeersdeskundigen.

Weyts stelde vorige week zijn nieuwe plan voor. Er komt onder meer een moeilijkere, uitgebreide theoretische proef, bestuurders worden op meer manoeuvres getest en er komt een terugkomdag. De vrije begeleiding blijft echter, waardoor jongeren met de auto kunnen leren rijden zonder één uur professionele les te hebben gevolgd. En dat is volgens experts een gemiste kans.

Een veertigtal verkeersdeskundigen werkten de voorbije maanden aan het nieuwe plan van Weyts. In dat advies, dat De Morgen kon inkijken, pleitten ze voor een professionele basisopleiding, waardoor het onmogelijk wordt om te leren rijden met enkel hulp van vader en moeder. Minister Weyts legde het punt echter naast zich neer. “We willen de keuze tussen een traject met rijschool en vrije begeleiding behouden omdat er quasi geen verschil is inzake slaagpercentages”, aldus Weyts.

Ons land is een van de weinige landen in Europa waar jongeren zonder verplichte professionele lessen hun rijbewijs kunnen halen. Het afschaffen van de vrije begeleiding zou het behalen van een rijbewijs veel duurder maken. Nu kan je bij ons voor een 51 euro rijbewijs halen, terwijl een rijopleiding bij de rijschool gemiddeld 2.000 euro kost. 

Wat vind jij ervan? Moet leren rijden met mama en papa afgeschaft worden en moeten jonge bestuurders verplicht naar de rijschool? Laat het weten in onderstaande poll.