Geen drank en sigaret meer? Zoveel spaart u

Iedereen heeft wel een kleine verslaving: af en toe een sigaret roken, een glas alcohol drinken of op de Lotto spelen bijvoorbeeld. Maar zo’n verslaving kost natuurlijk handenvol geld: over een periode van 30 jaar lopen mensen maar liefst 230.000 euro mis. Dat meldt Het Laatste Nieuws op basis van een berekening van TopCompare.be.

Wat als rokers, drinkers en kleine gokkers het geld dat ze uitgeven aan hun verslavingen nu eens zouden sparen en investeren in beleggingsfondsen? Wat zou dat opbrengen? Met die vraag ging TopCompare.be, een website die financiële producten van banken vergelijkt, aan de slag. De resultaten zijn duidelijk: wie nu stopt met roken, drinken of op de Lotto spelen, zal over 30 jaar maar liefst 230.000 rijker zijn.

"We zijn in deze simulatie uitgegaan van een Belg die zes pintjes per dag drinkt, wekelijks één kraslot en zes loten van de Lotto koopt en elke dag één pakje sigaretten rookt", legt Wouter Vanderheere, topman van TopCompare.be, uit. "Die drie verslavingen samen kosten 411 euro per maand: 180 euro aan pintjes, 195 euro aan roken en 36 euro aan gokken. Dat komt neer op bijna 150.000 euro over 30 jaar. Reken daar de procenten van de spaarrekening en die van het beleggingsfonds bij en je hebt nog 80.000 euro extra.”