20.000 nieuwe zeedieren in 10 jaar

Niet minder dan 21.554 nieuwe zeedieren zijn de afgelopen tien jaar ontdekt. Dat melden het Vlaams Instituut voor de Zee, LifeWatch Belgium en World Register of Marine Species in het kader van WereldOceaanDag op 8 juni. De teller komt daarmee op 242.500.

De Diepzeelierspons, de Primitieve Palau-grotpaling, de Diepzeenaaktslak, de vertakte borstelworm. Het is maar een kleine greep uit de lijst die aantoont dat de wereldzeeën nog niet al hun geheimen hebben prijsgegeven. Dat blijkt uit het Wereldregister voor Mariene Soorten. Daaruit blijkt dat zeeonderzoekers de jongste tien jaar 21.554 nieuwe soorten hebben ontdekt en beschreven. En nog is de taak niet klaar, want naar schatting zijn er tussen de 300.000 en twee miljoen zeedieren.

Harry Potter heldenkrab
Een zo volledig mogelijke lijst bijhouden is essentieel in het kader van biodiversiteitsonderzoek, maar ook als basis voor wat zeeleven de mens kan bieden als voedselbron of als bioproduct binnen bijvoorbeeld de geneeskunde. De meeste nieuwe vondsten betreffen echter weekdieren waarvan zo'n 800 nieuwe schelpen, slakken, inktvissen per jaar, en schaaldieren waarvan 600 nieuwe kreeftjes, krabben en dergelijke. Dat zijn beide relatief weinig bestudeerde maar zeer diverse groepen of soorten uit nauwelijks bestudeerde leefomgevingen zoals tropische ondiepe zeeën en de diepzee.

Dat er ook fantastische verhalen aan vast hangen leren onder meer deze diertjes: de Harry Potter heldenkrab, de Bob Marley's wierspin genoemd naar het toepasselijke liedje "high tide or low tide" of de invasieve Spiderman-wormslak. Al deze nieuwe soorten kregen ook een Latijnse naam mee.

Foto: Archief