20-tal getuigenissen van misbruik in sport

Getuigenissen van (ex-)sporters over seksueel misbruik en ander grensoverschrijdend gedrag in de sport, doet ook andere slachtoffers naar voren komen. Zo kreeg criminologe Tine Vertommen nog een twintigtal getuigenissen binnen.

In mei lanceerden verschillende (ex-)topsporters nog een videoboodschap, waarin ze waarschuwen voor seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksueel misbruik in de sportwereld. Onder meer ex-judoka Ann Simons getuigde over verregaande normvervaging en een cultuur van seksuele intimidatie.

Voice
Tine Vertommen van de Universiteit Antwerpen en Thomas More Hogeschool bestudeert al enkele jaren dergelijk gedrag in de sport via het Europese onderzoeksprogramma ‘Voice’. Dat leverde in 2016 al negen getuigenissen op.

Sinds enkele atleten openbaar hun verhaal deden, doken nog heel wat getuigenissen op. "In een paar maanden zijn er nog zo'n twintig bijgekomen. Het gaat over feiten in verschillende periodes en in veel verschillende sporttakken. Sommige zijn heel recent, waaronder enkele waarvan het gerechtelijk onderzoek nog loopt. Andere getuigenissen gaan over de jaren 80, 90 of 2000. We merken alleszins dat de aandacht wat heeft losgemaakt", aldus de wetenschapster.

Workshops
In Antwerpen vindt vandaag een studiedag plaats voor onder meer sportfederaties. Als een moment van erkenning zal een aantal slachtoffers er achter gesloten deuren getuigen over wat ze meemaakten. De federaties zelf krijgen in workshops uitleg over hoe ze aanbevelingen in hun praktijk kunnen inpassen.

"We zien dat er vaak wel al een beleid is, maar dat wordt nog te weinig gebruikt. Het moet nog concreet worden ingevuld. Hoe installeer je een aanspreekpersoon integriteit in jouw sportorganisatie, bijvoorbeeld", aldus Vertommen. Ze verwijst ook naar de website www.sportmetgrenzen.be, waarop heel wat informatie en tips zijn verzameld.

Bron: Belga (lmi)