2 op 3 studenten doet ‘het’ al eens onveilig

Meer dan twee op drie Vlaamse studenten heeft al eens onveilige seks gehad, dat blijkt uit een onderzoek van het studentenblad Dwars van de Universiteit Antwerpen. Hoewel de meeste studenten weten dat ze beter beschermd seks hebben, lijkt erover praten en het ook doen net iets moeilijker.

Dwars polste bij 1.876 studenten naar hun seksleven. Uit dat onderzoek bleek dat meer dan twee derde van de studenten ooit al eens onveilig seks had. Dat lijkt heel veel maar Boris Cruyssaert van Sensoa nuanceert. “Het gaat om studenten die vaak proberen om veilig gemeenschap te hebben, maar af en toe door omstandigheden dat niet doen. Studenten doen het even (on)veilig als andere leeftijdsgroepen.”

Testen
Verder toont het onderzoek ook aan dat maar 39 procent van de seksueel actieve studenten zich al eens heeft laten testen op een soa. “Dat kan nog beter, maar we merken toch dat onze campagnes effect beginnen te krijgen”, aldus Cruyssaert. “Bij hetero’s is de meest voorkomende soa chlamydia. Je kan die ziekte hebben zonder symptomen of klachten. Er lopen dus veel mensen rond met de soa zonder dat ze het weten.” Terwijl de test en de behandeling heel simpel zijn.

Cruyssaert raadt studenten aan om zeker een soatest te laten afnemen als ze onveilig seks hebben gehad, ook studenten die een trouwe relatie hebben. Je weet immers nooit honderd procent zeker of je partner wel eerlijk is.

Moed
Naar de dokter gaan en om een test vragen is voor veel studenten natuurlijk een drempel. “Het moet eigenlijk van beide kanten komen. Als student moet je gewoon je moed bijeenrapen maar ook dokters zouden een gesprek over seksualiteit kunnen aanknopen met patiënten van die leeftijdsgroep. Zo wordt de drempel verlaagd voor alle vragen waar patiënten mee kunnen zitten”, aldus Cruyssaert.

Wie meer vragen heeft over (on)veilige seks, soa’s en protectie kan terecht op de site van Sensoa: www.seksualiteit.be