Dossier Aanslagen Brussel

2 jaar aanslagen Brussel: dit gebeurde er

Twee jaar geleden, op dinsdag 22 maart, wordt ons land getroffen door de zwaarste aanslagen ooit. Op de luchthaven van Zaventem laten zelfmoordterroristen twee bommen ontploffen en ook in de Brusselse metro is er een explosie. Er vallen in totaal 32 doden. Dit gebeurde er minuut per minuut.

 • 7.00 UUR

  Een taxichauffeur pikt aan de Max Roosstraat in Schaarbeek drie mannen op: Ibrahim El Bakraoui (29), Najim Laachraoui (24) en Mohamed Abrini (31). Zij hadden even voordien telefonisch een rit naar de luchthaven gereserveerd.

 • 7.58 UUR

  Exact om 7.58 uur activeren Ibrahim El Bakraoui en Najim Laachraoui hun bommen, midden in de drukke vertrekhal.

 • 08.02 UUR

  Vier minuten na de eerste bomexplosie op de luchthaven van Zaventem, belt de noodcentrale 112 in Leuven naar het coördinatiecentrum van brandweer Vlaams-Brabant in Asse. Leuven meldt dat er een explosie is geweest, mogelijk met gevaarlijke stoffen.

 • 08.10 UUR

  Kort na de explosies verspreiden de eerste gruwelijke beelden zich van de rampplek via Facebook en Twitter. Jef Versele uit Ertvelde maakte de aanslag vanop de eerste rij mee. Hij verspreidde als één van de eersten de beelden van de onherkenbare vertrekhal.

 • 09.11 UUR

  Een uur later, om 9.11u, blaast een zelfmoordterrorist zich op aan boord van een metrostel in Maalbeek, vlakbij de Europese wijk. Het blijkt Khalid El-Bakraoui te zijn, de broer van Ibrahim, de kamikaze van Zaventem.

 • 09.16 UUR

 • 09.16 UUR

  Het openbaar vervoer in Brussel ligt helemaal stil op vraag van het Crisiscentrum. Dat zorgt voor enorm lange wachtrijen in treinstations zoals Brussel-Zuid.

 • 09.47 UUR

  Het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, heeft het dreigingsniveau voor heel België opgetrokken naar niveau 4. Dat meldt de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

 • 11.16 UUR

  De eerste getuigenissen stromen binnen van de gruwelijke aanslag.

  De 40-jarige Brusselaar Alphonse Youla was sinds 04.00 uur aan de slag op de luchthaven toen de explosies plaatsvonden. "Ik hoorde een eerste explosie en dan een tweede", zegt de man. "Ik hoorde ook iemand in het Arabisch roepen maar wat die zei, weet ik niet. Het was een verschrikkelijke chaos, de plafonds kwamen naar beneden en overal lagen slachtoffers. Ik heb zelf vijf dode mensen naar buiten helpen dragen, er waren ook heel wat gewonden, mensen wiens benen waren afgerukt. Ik heb ook gewonde politieagenten gezien."

 • 13.47 UUR

  Op Brussels Airport heeft de politie een niet ontploft bommenpakket ontdekt. De ontmijningsdienst DOVO laat de explosieven gecontroleerd ontploffen. Later zal blijken dat het Mohamed Abrini, de man met het hoedje, was die de luchthaven verliet zonder zijn bom te laten ontploffen.

 • 14:14 UUR

  Defensie mobiliseert manschappen om de veiligheidsdiensten te ondersteunen.

 • 14.34 UUR

  Rond 14 uur raken meer details bekend over de explosieven."De bommen die gebruikt werden in Zaventem bevatten spijkers om meer slachtoffers te maken", zegt Marc Decramer van het UZ Gasthuisberg in Leuven. "Sommige slachtoffers hebben spijkers in hun lichaam, wat er op lijkt te wijzen dat daders extra metaal aan hun bom hadden bevestigd."

 • 15.00 UUR

  Op het Brusselse Beursplein ontstaat na de aanslagen een spontane solidariteitsactie. Mensen tekenen er met krijt boodschappen van hoop op de grond en staan stil bij de aanslagen.

  "BXL forever", "We Are One", "Pray For Belgium", Contre La Haine", zijn slechts enkele van de vele boodschappen van hoop die voorbijgangers met krijt op de grond van het Beursplein neerschrijven.

 • 15.41 UUR

  Rond 15 uur circuleert er een bewakingsbeeld van de drie terroristen. Eén van hen is nog op de vlucht en de politie spoort hem actief op.

 • 16.05 UUR

  De Amerikaanse president Barack Obama betuigt vanuit Cuba zijn medeleven. "We zullen alles doen wat nodig is om onze vriend en bondgenoot België te steunen bij het berechten van zij die verantwoordelijk zijn", klonk het.

 • 16.26 UUR

  IS eist de verantwoordelijkheid op voor de aanslagen in Brussel in een persbericht via zijn nieuwsagentschap Amaq.

 • 19.13 UUR

  In het hele land vinden huiszoekingen plaats om de meest gezochte man, de man met het hoedje, op te sporen. Maar ook andere betrokkenen worden opgespoord. Rond 19 uur ontdekken de speurders bij huiszoekingen in Schaarbeek een spijkerbom, chemische producten en een IS-vlag.

 • 20.22 UUR

  Premier Charles Michel bezoekt samen met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker het Beursplein in Brussel waar heel wat mensen hun steun betuigen aan de slachtoffers. Terwijl de veiligheidsdiensten in heel België op scherp staan en er huiszoekingen blijven plaatsvinden, duikt het land de nacht in om wakker te worden in een andere wereled.