2 dochters van een Syriëstrijder terug in ons land

Op de luchthaven van Luik zijn twee kinderen van een Syriëstrijder aangekomen. Het gaat om twee meisjes, één van twee en één van vier jaar. Ze moesten terugkomen van de rechter. Die had ons land verplicht om de nodige reisdocumenten af te leveren.

Hun moeder is Amina Ghezzal (29) uit Beverlo (Beringen). Zij vluchtte eind 2017 met haar kinderen weg uit Syrië. Ze zit in Turkije in de cel, waar ze tot tien jaar is veroordeeld. Daardoor zitten de kinderen al een jaar vast in Turkije. Familieleden van de moeder reizen afwisselend naar daar om voor hen te zorgen. De vader van de kinderen, IS-strijder Abdelkarim Elouassaki, is in Syrië omgekomen. Omdat ze in Syrië zijn geboren en geen Belgische geboorteakte hebben, konden de twee kinderen tot nu toe niet terugkeren.

Grootmoeder wacht hen op
De grootmoeder van de kinderen stond hen op te wachten op de luchthaven maar ze krijgt ze voorlopig niet te zien. Eerder had ze al gezegd dat ze een feestje voor de kinderen zal organiseren. Ze wil de meisjes ook zo snel mogelijk naar school sturen. Het oudste meisje zou binnen de maand al naar school kunnen. 

Nog 6 andere kinderen onderweg
Ons land onderhandelt nog met het Koerdische bestuur in Noord-Syrië, over de terugkeer van zes andere kinderen. Er zouden 115 kinderen van Belgische Syriëstrijders in Syrië en Irak zitten.