Defilé verlopen zonder incidenten

Onder scherpe beveiligingsmaatregelen is het nationaal defilé zonder grote incidenten verlopen. Tijdens het defilé werd onder meer hulde gebracht aan de hulpdiensten die na de aanslagen van 22 maart slachtoffers hebben geholpen. Wegens de hitte moest de Civiele Bescherming wel zakjes water uitdelen aan het toch talrijk opgedaagde publiek. Voor het eerst liepen geen gevechtseenheden te voet mee in het defilé. Reden: ze waren allemaal aan het werk. Naar schatting 60.000 Belgen hebben deelgenomen aan de verschillende activiteiten.

Het defilé ging om 16 uur van start met de vertegenwoordigers van veteranenverenigingen en van de verschillende militaire jeugdstages. Daarna was het de beurt aan het commando van het defilé en de militaire politie.

Het luchtdefilé vervolgens bestond uit 32 vliegtuigen en zeven helikopters. Een toestel dat in het oog sprong was de Spitfire, die deelnam ter gelegenheid van 70 jaar luchtmacht. Bij het defilé te voet werd aandacht besteed aan de eenheden betrokken bij Operatie Homeland, de inzet van militairen op straat wegens de terreurdreiging. Daarna was het aan de gemotoriseerde colonne, bestaande uit vooral Belgische, maar ook enkele Nederlandse, Luxemburgse en Duitse voertuigen. Opvallend daarbij was onder meer een FRISC-vaartuig (Fast Raiding, Interception en Special Forces Craft) van de speciale eenheden.

Aanslagen
Bij het burgerdefilé werd hulde gebracht aan de hulpdiensten die na de aanslagen van 22 maart slachtoffers hebben geholpen. De algemene directie Civiele Veiligheid liet de voertuigen van de brandweer en van de Civiele Bescherming die uit zijn gerukt naar Brussels Airport en metrostation Maalbeek voorop rijden. De geïntegreerde politie defileerde onder het thema "Politie en nieuwe technologieën" en voerde daarvoor onder meer een drone van de luchtsteun op en het nieuwe Arès-pantservoertuig van de speciale eenheden.

Ter ere van hun hulp in de strijd tegen terrorisme defileerden voor de eerste keer douaniers mee op 21 juli. Ze hielpen op 22 maart onder meer de gewonden in Zaventem, maar hielp ook de politie om de grenzen te beveiligen. In het jaar dat ons land getroffen werd door de dodelijke aanslagen namen ook B-FAST, het Rode Kruis en de FOD Volksgezondheid deel aan het defilé en werd hun werk daarmee in de verf gezet.

Ondanks verscherpte veiligheidsmaatregelen - zo werden de tassen van iedereen gecontroleerd - verliep het defilé zonder grote incidenten. De Civiele Bescherming moest vanwege de hitte wel waterzakjes uitdelen aan het publiek, dat ondanks de verscherpte maatregelen toch talrijk was opgedaagd.