Daar is de koning!

Koning Filip en koningin Mathilde woonden deze voormiddag het Te Deum bij in de Sint-Michiels-en-Sint Goedelekathedraal te Brussel. Filip kwam aan in zijn traditionele kostuum met Mathilde aan zijn zijde, die een lichtroze jurk draagt met dito schoenen en hoedje. Ook de koningskinderen waren erbij in de kerk.

Het was de eerste keer dat aartsbisschop Jozef De Kesel de viering leidde. Rond de kerk waren de veiligheidsmaatregelen enorm streng, waardoor het publiek enigszins wegbleef.

Bij het binnengaan van de kerk moesten alle genodigden hun uitnodiging en identiteitskaart klaar houden. Er stonden sluipschutters op de daken rond de kathedraal en de omgeving werd volledig afgesloten voor het verkeer.

Zo'n 500 mensen stonden buiten om het koningspaar na afloop van de viering te begroeten. De koning en de koningin namen uitgebreid de tijd om samen met hun kinderen het volk te begroeten en te bedanken voor hun aanwezigheid.

Naast het koningspaar waren nog heel wat prominenten aanwezig. Onder meer premier Charles Michel, vice-premier Kris Peeters, vice-premier Didier Reynders en minister van Justitie Koen Geens woonden het Te Deum bij. Net zoals vorig jaar was Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, een opgemerkte gast. Ook de moslimwereld was vertegenwoordigd met Salah Echallaoui, voorzitter van de Moslimexecutieve.