Militairen waakzaam op nationale feestdag

In Brussel staan de veiligheidsdiensten vandaag op scherp voor de festiviteiten rond de nationale feestdag. De politie zet extra militairen en agenten in, en op verschillende plaatsen wordt de toegang voor voertuigen versperd door onder andere betonblokken. Er is ook een belangrijke wijziging dit jaar: voor het eerst lopen geen gevechtseenheden te voet mee in het defilé. Reden: ze zijn allemaal aan het werk.

In het straatbeeld zijn op enkele plaatsen ook scherpschutters te zien, die alles nauwlettend in de gaten houden. Aan de kathedraal van Sint-Michiels en Sint-Goedele is een indrukwekkende politiemacht op de been, en wordt iedereen uitgebreid gecontroleerd. De politie controleert trouwens iedereen die een rugzak meeneemt in de feestzone.

Om een drama zoals in Nice te vermijden, zijn heel wat straten afgesloten door betonblokken. Een twintigtal legertrucks verspert dan weer de toegangswegen naar de feestzone. Daarnaast zijn in de hoofdstad ook een aantal minder opvallende maatregelen genomen. Zo zijn alle vuilbakken dichtgemaakt, zodat er geen verdachte pakketten kunnen worden achtergelaten.

"Nog meer beveiliging dan vorig jaar"
"Ook bij het Te Deum was er maar één ding dat erg hard opviel, en dat waren die enorme scherpe veiligheidsmaatregelen. Vorig jaar bij de nationale feestdag was er ook al terreurdreiging 3 en werden er ook al extra agenten ingezet. Maar ik kan je verzekeren dat het nu nog iets meer is. Er zijn veel meer controles, we zijn zelf ook een paar keer gecontroleerd. Als je niet de juiste badge of papieren had, dan geraakte je er gewoon niet in", zegt VTM NIEUWS-journalist Eva Peeters.

Bekijk ook: