Wildzwemmen? Boete tot €350!

Veel mensen gaan in deze hitte in rivieren of beken zwemmen. Het is er een pak rustiger dan op het strand, maar het is verboden. Wie toch gaat wildzwemmen en in de problemen komt, moet zelf opdraaien voor de kosten van de reddingsactie. In sommige gemeenten komt daar nog eens 350 euro extra bij.

Politie en patrouilles rijden af en toe langs rivieren en beken om te controleren of er wildzwemmers zijn maar eens ze gepasseerd zijn, gaan de jongeren opnieuw het water in. Maar het is ongezond en gevaarlijk, zegt de politie. “Er is geen toezicht op die niet-erkende waterwegen. Bovendien weet men niet wat er op de bodem ligt en hoe sterk de stroming is. Er zijn trouwens ook gezondheidsrisico’s aan verbonden omdat het water niet gecontroleerd wordt.“

Jongeren toch het water ingaan, riskeren een boete. "In eerste instantie zullen wij vragen om uit het water te gaan, maar er kan ook een GAS-boete uitgedeeld worden. Onze diensten maken dan een verslag op en dat kan resulteren in boetes tot 175 euro voor minderjarigen en 350 euro voor meerderjarigen."