UGent: "Jas student was nieuw meettoestel"

De student die zich deze middag verdacht maakte in het centrum van Brussel en vier uur lang onder schot gehouden werd door de politie is een student aan de Universiteit van Gent. “Het gaat om een doctoraatsstudent die in het kader van een groter project metingen aan het uitvoeren was rond straling”, zegt Stephanie Lenoir, woordvoerster van de UGent.

“Het nieuwe aan dat project is dat er met een prototype van meettoestel werd gewerkt. Dat is anders dan de gangbare toestellen die nog wel afwijkingen geven in de metingen. We hebben een nieuw toestel ontworpen in de vorm van een jas, waarmee men die invloeden van het lichaam eigenlijk kan uitschakelen. Dat is dus ook de jas die de man aanhad”, aldus Lenoir.

“De man is van buitenlandse origine en heeft de risicogevoeligheid in Brussel en in heel België fout ingeschat. Hij had bovendien de bevelen van de politie niet begrepen, anders had hij meteen kunnen zeggen dat hij een student was.”

De politieactie in het centrum van Brussel duurde meer dan vier uur. De student blijft aangehouden en verschijnt morgen voor de onderzoeksrechter.