Politieactie Brussel: student blijft aangehouden

De politieactie in het centrum van Brussel is na meer dan vier uur beëindigd. De man die zich verdacht maakte door een lange winterjas te dragen waar draden onderuit kwamen, blijkt een student die golven en stralingen bestudeerde in het centrum van Brussel. Dat heeft politiewoordvoerder Christian De Coninck gezegd. De student blijft aangehouden en verschijnt morgen voor de onderzoeksrechter.

"De verdachte was een student die in opdracht van de Universiteit Gent de straling mat op plaatsen waar er wifi is", zegt politiewoordvoerster Ilse Van De Keere. "Dat is natuurlijk een perfect legitieme bezigheid, maar in deze tijden is het niet verwonderlijk dat dergelijk gedrag als verdacht wordt beschouwd. Wij konden daarom geen enkel risico nemen."

Omgeving ontruimd
De politie kreeg deze middag rond 12.50 uur een melding van een verdacht persoon. Er werd een veiligheidszone ingesteld en de gespecialiseerde diensten kwamen ter plaatse. Op beelden van getuigen is te zien hoe de politie een man onder schot houdt. De hele buurt werd ontruimd en ontmijningsdienst DOVO en de brandweer kwamen ter plaatse. "De speciale eenheden zijn ter plaatse en liggen op de grond met getrokken wapens", aldus VTM NIEUWS-journalist Eva Peeters, die ter plaatse was.

"Jas niet normaal in dit weer"
“Wij hebben een oproep gekregen voor een verdacht persoon in de stad”, zei politiewoordvoerder Christian De Coninck tijdens de actie. "De man droeg een lange winterjas waar draden uitkwamen. Dat is niet normaal bij deze temperaturen. Een patrouille in de buurt heeft de persoon kunnen onderscheppen. DOVO en de speciale eenheden onderzoeken wat er juist onder de jas zit.”

Beveiligingsfirma
Het was een bewaker van een privé-beveiligingsfirma die de man opmerkte en alarm sloeg. De politie stelde daarop een veiligheidszone in, die de Schildknaapstraat, de Greepstraat, de Grétrystraat, de Kleerkopersstraat en een deel van het Muntplein omvat. Iedereen die zich binnen die zone bevond, werd geëacueerd, net als iedereen die zich in de bibliotheek Muntpunt bevond. DOVO, de ontmijningsdienst van het leger, kwamen ter plaatse.

Verdacht pakket
Ook de Carrefour in Waterloo werd even ontruimd. DOVO en de politie waren ter plaatse naar aanleiding van de vondst van een verdacht parket in de nabijheid van de winkel. Het bleek uiteindelijk om een valse melding te gaan.