Meer ongevallen door nieuw rijexamen?

De federatie van rijscholen houdt haar hart vast voor het nieuwe rijexamen. De grootste verandering is dat je geen twee, maar zes manoeuvres moet kunnen uitvoeren op de openbare weg. "Dit komt niet goed. Daar komen ongevallen van, en nog meer overlast", waarschuwt Federdrive in verschillende media. Daarnaast klaagt de federatie aan dat ouders hun kinderen nog steeds mogen leren rijden.

"Op dit moment moet je enkel kunnen parkeren achter een geparkeerde auto en draaien in een straat. Daar komen nu nog eens vier extra oefeningen bij. Dat wil zeggen dat leerlingen nóg vaker de openbare weg op moeten als ze die manoeuvres onder de knie willen krijgen. En de ergernis over beginnende bestuurders in het verkeer is al groot", zegt Jeroen Smeesters van Federdrive in de kranten van Mediahuis.

Verkeersles
Daarnaast klaagt Federdrive aan dat ouders, na een opleidingsmoment van twee uur, hun kinderen mogen blijven leren rijden. "Maar het zijn niet de ouders die professioneel opgeleid moeten worden, wél de kinderen", zegt Smeesters. "Twee uurtjes verkeersregels opfrissen of niet, veel ouders zullen hun fouten blijven doorgeven." Een andere nieuwigheid is dat iedereen voortaan negen maanden met een voorlopig rijbewijs moet rondrijden, ongeacht of hij/zij lessen gevolgd heeft. "Ongelooflijk, want niet de duur van de opleiding is cruciaal, maar de kwaliteit." vindt Federdrive.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) verwacht geen stijging van het aantal ongevallen. "Tijdens het rijexamen is er in elke auto een degelijk opgeleide rijinstructeur aanwezig. Die kan op elk moment het stuur overnemen", klinkt het.