"Samen met moslims terreur veroordelen"

In de nasleep van de aanslag in Nice heeft de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders ervoor gepleit om vaker samen met islamitische landen terroristische aanslagen te veroordelen.

Reynders en de andere Europese buitenlandministers houden vanavond overleg met hun ambtgenoten uit de Golfstaten. De Belgische minister wil er een lans breken voor meer gemeenschappelijke veroordelingen van extremistische daden en terrorisme.

Het is belangrijk dat westerse landen, maar ook moslimlanden, samen daden van gewelddadig extremisme en terrorisme kunnen veroordelen, om aan te tonen dat dit geen strijd is van westerse landen tegen de islam, maar een gemeenschappelijke uitdaging", zo verklaarde Reynders.

De hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini beklemtoonde dat Europa de samenwerking met landen in de Arabische wereld, Azië en Afrika wil opvoeren om het terrorisme het hoofd te bieden. Inmiddels zijn reeds in 11 EU-vertegenwoordigingen in derde landen antiterreur- en veiligheidsexperts aan de slag, zo stipte de Italiaanse aan.

Belgische slachtoffers
Voor aanvang van hun vergadering hielden de Europese ministers maandagmiddag een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag op de Promenade des Anglais in de Franse badstad. Buitenlandse Zaken wacht intussen nog steeds op de officiële Franse bevestiging dat er Belgen zijn omgekomen. Onder de mensen die nog steeds in het ziekenhuis verblijven zouden er zich geen Belgen bevinden, aldus Reynders.